Før du avler:

Hvor gammel er din hun kanin? Hun kaniner der skal i avl første gang skal helst være mellem 6 måneder og et år. Tidligere end det kan hun ikke rigtig finde ud af det og senere kan der blive problemer med fødslen.

 

Har du et bur der er stort nok? En hun kanin med unger skal have meget mere plads end en enkel kanin.

 

Kan du finde nye hjem til ungerne? Eller vil du beholde dem alle sammen selv? Der kan komme alt imellem 1-18 unger i et kuld, alt efter hvilken race du har.

Hvis du ikke kan finde et hjem til ungerne, har du så viljestyrken til at få dem aflivet, eller pladsen til at bygge bure til dem alle sammen og give dem et ordentligt kanin liv?

 

Har du tid til den ekstra pasning? Kaninunger der er af reden skal snakkes med HVER dag for ikke at blive sky.

Hvis de er langhårede skal deres pels redes rigtig tit mens de er små, og buret de sidder i skal gøres rent, mange flere gange end normalt.

 

Har du råd til at få så mange ekstra kaniner?

 

Hvis du kan svare positivt til de øverste spørgsmål: og har alt parat til kaninavl, så skal du ud og finde en han kanin til din hun.

 


(Løvehovedunger - 3½ uge)

 

Alle kaninracer kan teoretisk parres sammen, men det er en rigtig god ide at få fat på en han der er samme størrelse eller mindre end din hun. Det kan være rigtigt svært(måske dødeligt) for hende at føde, hvis fostrene er halvt størrelse af hende selv, så vælg han med omhu.

 

En hun kanin sættes, for at få det forventede resultat, ind til hannen når hun er i brunst.

Du kan se om hun er i brunst på hendes kønsdele. Hvis de er hævede og blå/lilla i farven er hun i brunst og klar til at blive parret. Hun kan også være mere irritabel end normalt under brunstperioden, det er dog ikke alle hunner der er det.

 

Den bedste tid til avl er i foråret, den dårligste er efteråret.

 

Hun kaninen kommer ALTID ind til hannen aldrig omvendt. Hunner kan finde på at gå til angreb på ham, hvis han kommer ind i hendes bur.

Hannen kan godt komme til at skulle rende lidt rundt efter damen et kort stykke tid, men hvis hun er villig til at blive parret, vil hun ret hurtig ligge sig med halen i vejret og lade ham stige op på ryggen af hende.

Hannen bider sig under parringen fast i hendes nakkeskin, der kan godt ryge en tot hår med.

Han vil parre hende en til fire gange. Efter hver succesfuld endt parring laver han et lille grynt og falde måske om på siden eller hænger hen over hende.

Efter vellykket endt parring, tages hunnen ud af buret og så er det ventetid.

 

En kanin er drægtig mellem 28-31 dage, langt de flest unger bliver født på dag 30.

 

En gravid hun graver meget i strøelsen. Hun kan også blive mere utålmodig end normalt og vil ikke flyttes rundt med, bare rolig det går over igen.

 

Hvis hun begynder at plukke ulden af sig på 18 dagen af graviditeten er hun falsk drægtig. Altså kommer der ingen unger og i skal have hende parret igen, næste gang hun kommer i brunst.

 

Hvis hun er drægtig er det en god ide at gøre hendes bur helt rent en uge før termin. Giv hende en masse halm og strøelse at rode rundt i og bygge rede med.

Jeg har haft hunner der byggede rede en hel uge før fødslen og andre der gjorde det i allersidste øjeblik.

Man kan evt. give hende en fødekasse et par dage før termin, husk den skal være stor nok til hende og ungerne.

En dags tid eller umiddelbart før fødslen, plukker hun en masse hår af brystet og fore reden med. Dels for at holde ungerne varme, men også for at få brystvorterne fri så ungerne kan komme til at die.

 

Det er normalt at en hun ikke gider spise ret meget de sidste par dage før termin. Det er hendes instinkt ikke at have ret meget i maven under fødslen.

Lad hende selv klare fødslen, hun vil IKKE være glad for hjælp. Det vil bare stresse hende, måske så meget at hun forlader ungerne eller bider dem ihjel.

Hunnen rydder selv op efter endt fødsel.

 


(Kaninunger - 3 dage gamle)

 

Når ungerne er en dags tid gamle kan du checke reden.

Tag en skål og læg noget halm eller et gammelt viskestykke ned i den, til at lægge ungerne i.

Kæl med din kanin, så hendes lugt kommer på dig og omvendt.

Hvis hun er meget nervøs, så flyt hende væk eller giv hende en snack for at aflede hendes opmærksomhed.

Ungerne tages forsigtigt ud af reden, tælles og ses efter. Evt. døde og misdannede unger fjernes (hun forlader de levende unger, hvis der ligger en død unge og stinker ved dem). 

Hvis alt er ok, lægges ungerne stille og roligt tilbage i reden og den lukkes igen med dun. Hvor efter du klapper hunnen og fortæller hende hvor dygtig hun har været.

Check reden for døde unger hver dag.

 

Ungerne bliver i reden 2-3 uger. De får øjne ca. på tiende dagen.

 

Når de kommer ud af reden undersøger de alting. De begynder så småt at smage på mors mad og kan være ret livlige.

Væn dem langsomt til alt ny mad, giv kun små portioner af grønt foder, men lade dem have alt det hø de kan spise. Hvis mor kanin er vant til meget grønt kan hun jo spise det uden for buret, så får hun også en lille pause.

 

Ved seks ugers alderen kan man begynde at vænne ungerne fra.

Sæt dem i et bur for sig selv, men lad evt. mor kanin komme tilbage en times tid de første par dage, også for hendes skyld, så hun ikke får bryst spændinger. Man kan også lade en enkel unge blive sammen med hende et par dage mere.

Ungerne kan godt gå sammen med deres mor til de er otte uger.

 

Når ungerne er otte uger er de klar til at flytte hjemmefra. Giv dem en pose af deres vante foder med ud i verden, så de små maver kan blive vænnet langsomt til maden i deres nye hjem.

 

Hvis du beholder ungerne hjemme eller ikke kan få dem solgt, kan de gå sammen til de er 3 måneder.

På den tid begynder de at blive kønsmodne. Hannerne slås måske, eller lader deres teenager hormoner styre lidt for meget, og parre deres søstre hele tiden.

Det er stressende for hunnerne og kan resultere i drægtighed(der går galt) hos en alt for ung hun.

 

En hun kanin kan få op til syv kuld om året, men hun bliver slidt ned af det og hun dør for tidligt.

Jeg får aldrig mere end tre kuld max om året på mine hunner.

 

Held og lykke med projektet.